Newsletter

Inscrie-te la newsletter-ul nostru:Reclama

Mişcarea anti-Putin - puternică, dar dezbinată


Mişcarea anti-Putin din Rusia a reuşit să se mobilizeze din nou. La fel au făcut însă şi susţinătorii celui care va candida din nou la şefia Kremlinului. La Moscova, se anunţă un februarie fierbinte, susţine în comentariul său Ingo Mannteufel.\n
Îngrijorările organizatorilor protestelor anti-Putin au fost nefondate. Nemulţumirile faţă de falsificarea alegerilor pentru Duma de Stat şi plănuita revenire la Kremlin a lui Putin au rămas destul de mari pentru a genera demonstraţii masive în capitala Rusiei.

Nici temperaturile foarte scăzute nu au reuşit să-i împiedice pe zecile de mii de protestatari să iasă pe străzi la Moscova şi să ocupe Piaţa Bolotnaia, acelaşi loc unde pe 10 decembrie 2011 şi-a arătat faţa noua societate civilă a Rusiei.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ingo Mannteufel, şeful redacţiei ruse de la Deutsche Welle

Împiedicarea unei noi candidaturi a lui Putin

La o observare mai atentă reiese însă că protestatarii ruşi au o singură doleanţă comună: organizarea de alegeri libere şi respingerea unui nou mandat de preşedinte pentru Vladimir Putin. Părerile sunt însă extrem de împărţite cu privire la alte chestiuni politice.

Mişcării anti-Putin nu-i lipseşte doar un candidat comun. Printre manifestanţi se regăsesc o multitudine de ideologii politice: forţe liberale şi social-democrate după model occidental, naţionalişti ruşi xenofobi şi comunişti radicali.

Momentan este greu de imaginat cum ar putea aceste grupări atât de diferite să cadă de acord în legătură cu o nouă conducere a ţării şi cu reformarea sistemului politic rus. Asta dacă vor avea succes să-l împiedice pe Putin să revină la Kremlin.

Un tur doi ar fi deja un succes

Obiectivul mişcării de protest este însă mai puţin ambiţios, dar mai realist: să-l împiedice pe Putin să câştige din primul tur pe 4 martie şi să-l oblige să se confrunte cu un contracandidat într-un al doilea scrutin.Acest lucru ar fi un mare succes pentru mişcarea de protest, întrucât ar submina aura lui Putin de lider naţional necontroversat şi i-ar slăbi încrederea nelimitată în ochii birocraţiei care-l susţine.

Putin a recunoscut că se teme de un astfel de rezultat. El a avertizat că un eventual al doilea tur de scrutin la alegerile prezidenţiale ar duce la destabilizarea situaţiei politice din Rusia. Aceste afirmaţii vizează temerile larg răspândite în rândul populaţiei ruse de haos şi instabilitate.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Nici tabără pro-Putin nu a rămas în casă

Sigur că Rusia nici nu are nevoie acum de o revoluţie însângerată. De ce ar fi însă destabilizator un al doilea tur de scrutin, prevăzut oricum în constituţie? Mentalitatea lui Putin şi a sistemului politic actual din Rusia este scoasă însă şi mai mult în evidenţă de această dezbatere.

Un februarie fierbinte

Marşul de protest anti-Putin şi demonstraţiile de la Moscova au arătat că nemulţumirea larg răspândită faţă de administraţia Putin nu şi-a pierdut intensitatea.Nici Kremlinul nu a stat însă cu mâinile în sân: în sudul Moscovei, a fost organizată sâmbătă o manifestaţie pro-Putin. Acolo, contestatarii actualului premier au fost acuzaţi că încearcă să arunce ţara în haos printr-o aşa-numită "revoluţie portocalie". Politica rusă se află în faţa unui februarie fierbinte.

Autor: Ingo Mannteufel, şeful redacţiei ruse a DW (os)

Redactor: Robert Schwartz